Víctor González Núñez, Project Manager de Mentoria del Programa Zing

L’educació s’enfronta a un dilema entre l’art i la ciència. Sovint, les intervencions educatives es basen en la intuïció i creences culturals, la qual cosa planteja preocupacions sobre la falta de coneixement sobre el seu impacte i legitimitat en la societat. Avaluar és un procés sistemàtic que recopila, analitza i interpreta dades per millorar la qualitat d’una intervenció. És responsabilitat de tots establir marcs comuns de referència per a recollir evidència de l’impacte de les intervencions educatives.

Des de ZING Programme utilitzem la mentoria (un procés d’acompanyament de duració predefinida) per a abordar quatre problemàtiques principals, l’abandó escolar, el desenvolupament d’habilitats metacognitives, el benestar psicològic i la reducció d’actituds xenòfobes, homòfobes o aporòfobes. S’ha implementat una Teoria del Canvi que identifica problemes, recursos, activitats i resultats esperats, i s’han fet servir diverses eines d’avaluació per a mesurar l’impacte en aquestes problemàtiques.

Durant l’any vinent i al costat de la Coordinadora de Mentoria Social i altres entitats, es crearà una eina d’avaluació i anàlisi del desenvolupament de competències transversals en el marc de la mentoria. L’avaluació d’impacte és fonamental per a mesurar l’efectivitat dels projectes de mentoria, guanyar legitimitat i millorar contínuament. I és imprescindible per a guanyar legitimitat davant joves en context de vulnerabilitat, així com davant la societat civil i els finançadors.

Dos desafiaments importants són l’avaluació a llarg termini i la creació de grups de control per a atribuir els efectes correctament. Això permetrà una avaluació més precisa i completa dels projectes de mentoria.

 

 

  • Alegre, M. (2016). ¿Educación, arte o ciencia? Fundación Europea Sociedad y Educación
    https://www.sociedadyeducacion.org/blog/educacion-arte-o-ciencia/
  • Dubois, D., Holloway, B., Valentine, J., Cooper, H. (2002). Effectiveness for mentoring programs for youth. American Journal of Community Psichology. 97-157.
  • Preston, Prieto-Flores & Rhodes, (2009). Mentoring in context: a comparative study of youth mentoring programs in the United States and Continental Europe.