“Acompanyar algú és fer camí plegats, no conduir-lo allà on vull que vagi.”

Francesc Torralba 

El pla d’acompanyament de projecte de mentoria consta de cinc etapes: la fase 0 (prèvia), la fase 1 (creació del vincle i detecció de competències a treballar), la fase 2 (potenciació de les competències identificades), la fase 3 (orientació acadèmica-laboral), i finalment la fase 4 de tancament i posada en valor de tot allò compartit i après.

I si bé la nomenclatura d’aquestes etapes ens pot indicar que la fase 0 és la menys important, ens preguntem si no serà a l’inrevés, i com en tantes accions o intervencions, no serà el moment clau per a uns acompanyaments exitosos i de qualitat.

La fase 0 del projecte de mentoria de ZING

Aquesta tardor, 60 joves del programa ZING i 60 mentors i mentores voluntaris han participat d’aquesta fase 0 de selecció, formació i emparellament. Una fase en la qual d’inici l’equip tècnic del projecte ha pogut conèixer els/les 120 participants amb força profunditat, a través de sessions informatives en les quals s’han explicat els objectius i funcionament del projecte, i en les quals s’ha entrevistat individualment gairebé 150 pre-seleccionats per tal de conèixer les seves motivacions a l’hora de participar-hi, els seus perfils acadèmics i professionals, així com les seves característiques i gustos més personals.

Tot això ens ha permès poder fer una bona tria de les persones participants, i per un costat explicar bé als i les joves zíngars en què consisteix l’acompanyament emocional i socio-educatiu i quins beneficis pot tenir per al seu desenvolupament personal;

  • La garantia d’uns bons nivells de benestar emocional.
  • El manteniments i potenciació de la seva motivació i habilitats per a unes trajectòries educatives i professionals d’èxit.

I per un altre, i a través d’una completa formació de vuit hores, explicar als i les futures mentores quin és el seu rol en aquest procés d’acompanyament i creixement al costat dels joves, entendre el context socioeconòmic en el qual aquests es troben i quin impacte tenen les enormes desigualtats socials en les seves oportunitats, el moment de canvi i transformació biològica en el qual es troben els i les adolescents, i les eines de que poden disposar per tal d’estar al seu costat sense caure en paternalismes i fomentant una escolta activa i sense judici cap als joves.

“Es una època de canvi radical, passen de ser nens i dependre dels seus pares per a tot, a ser joves/adults que faran la vida pel seu propi compte. Això és un procés de maduració impressionant per al cervell, és una època que es coneix com la poda neuronal” David Bueno, genetista y biólogo

Finalment arriba el moment d’emparellar i connectar les 120 participants del projecte. Una decisió la de l’emparellament que ha de ser ben meditada i estudiada per assegurar que l’acompanyament tingui el màxim impacte possible. Per a això es tenen en compte aspectes com les trajectòries acadèmiques i professionals, els interessos personals, el gènere, la localització o la complexitat de l’acompanyament. Un cop fets els 60 matchings, arriba el moment de la veritat, les sessions de presentació conjuntes en les quals amb grups d’entre 10 i 20 persones es fan diverses dinàmiques inicials amb l’objectiu de trencar el gel en grup i crear un ambient distès, per tal que el moment en el qual mentorada i mentora es trobin cara a cara sigui el més còmode possible i ja es pugui començar a crear el vincle de confiança imprescindible per a l’èxit de l’acompanyament que duran a terme durant vuit mesos.